Have an account?

Saturday, January 24

JAGA LIDAH ELAK BUAT DOSA

Keupayaan lidah mmg tidak dijangka. Ia anggota tubuh yg paling baik dan paling buruk selain hati. Lidah hendaklah dikawal drpd berbicara mengenai hal org laen separti mengumpat dan membuat fitnah sesama manusia.. Kerana ia merupakan suatu dosa yg besar..


Daripada Anas bin Malik r. a, Rasulullah s.a.w bersabda, "Tidak akn lupus keimanan seseorang hamba sehingga lurus hatinya dan tdk akn lurus hatinya sehingga lurus lidahnya."


Jagalah lidahmu kawan! Agar ia tidak menyengatmu kerana lidah tidak ubah seperti ular berbisa. Banyak org binasa akibat perbuatan lidah padahal dulu mereka dihormati kawan2nya. (imam al-Syafie).


Saidina Umar al-Khattab r.a pernah berkata:

"Barang siapa banyak bicaranya maka banyak kesalahannya. Orang yg banyak salahnya beerti banyak dosanya sehingga nerakalah sebaik2 tempat bagi mereka."


Daripada Muaz, Rasulullah bersabda. "Mahukah kamu jika aku katakan kepadamu tentang sendi daripada semua kebaikan?"Jawab Muaz, "Ya, kami nak tahu."

Maka Rasulullah menunjukkan sendi kebaikan itu pada lidahnya dan berkata, "Jagalah ini"


Muaz berkata, "Wahai Rasulullah, adakah kami akan mendapat seksaan akhirat daripada ucapan kami?


Rasulullah menjawab, "Betapa azabnya Muaz org yg tersungkur di dalam neraka itu melainkan hasil daripada menabur fitnah melalui lidah mereka..Akhirnya mereka mnerima seksaan daripada Allah..


Wassalam...

0 Tinggalan Kata-kata:

Related Posts with Thumbnails