Have an account?

Sunday, July 26

ILMU DAN KEPIMPINAN ISLAM (ULAMA’)

Assalamualaikum sahabat dan sahabiah yg sntiasa brjuang dlm mmbawa Islam pd kdudukan yg tinggi.. Ana baru brkesempatan utk mmbuka dan masukkan entry trbaru stelah selesai mnguruskan kmasukan ana ke IPGM Kampus Perlis.. Doakan ana menjadi seorng pendidik yg soleh dan mndapat keredaan Allah.. Amin.. InsyaAllah pada ksempatan yg ada ini,ana akn brkongsi tntg kpentingan Ilmu rohani dan jasmani dan kperluan yg patut dilakukan dlm mnyemarakkan prjuangan Islam..

Ilmu pengetahuan yang mendalam menjadi salah satu ciri yang terpenting dalam kepimpinan Islam. Ini kerana ia adalah merupakan cahaya yang menyuluh akal dan hati bagi mengenal Allah dan segala tuntutan-Nya.

Saidina Umar pernah berpesan :

تفقهوا قبل أن تسودوا

Berkata Imam Syafie:

تفقه قبل ان تراس فاذا راست فلا سبيل الي التفقه

Setelah kita mengetahui ketinggian ilmu dan akhlak yang menjadi tuntutan itu, harus kita fahami bahawa kita sebenarnya tidak dapat lari dari tugas menyampaikan kepada orang lain . Ini sesuai dengan apa yang telah difirmankan oleh Allah SWT dalam surah At-Taubah ayat 122:

Ayat di atas jelas membuktikan kepada kita, bahawa kita bukan sahaja dituntut untuk berilmu, bahkan berfungsi untuk memberi inzar (peringatan) kepada manusia dengan ilmu yang telah dipelajari. Kelahiran golongan ulama’ yang sebegini iaitu ulama’ yang bukan sekadar mewarisi ilmu dan akhlak bahkan juga mewarisi kerja para rasul a.s. dalam menyampaikan Islam secara amanah dan meyakinkan adalah suatu hal yang sangat tinggi di sisi Allah SWT. Adalah menjadi tanggungjawab ummat untuk menjadikan para ulama’ hak sebagai pemimpin dan petunjuk mereka semasa mengharungi lautan kehidupan ini.

Keperluan ummat kepada peranan ulama sebagai penyelamat kepada kekalutan hidup ini adalah merupakan satu keperluan yang mendesak. Dunia perlu kepada ciri kepimpinan yang mampu menundukkan manusia kepada sifat atau fitrahnya yang sebenar iaitu hamba kepada Tuhannya bukan teori–teori khayal, wawasan kebendaan dan sebagainya.

Di saat umat Islam ketandusan pimpinan ulama’ seperti ini, kita sepatutnya merasa terpanggil untuk menampung kekurangan-kekurangan ini dan berusaha ke arah itu. Untuk merialisasikan tujuan dan amanah yang maha berat ini (tugas dakwah di jalan Allah), tidak ada cara dan jalan yang lebih sempurna melainkan dengan menggabungkan diri dalam JAMAAH ISLAM atau ORGANISASI yang kemas dan teratur.

Kita semua perlu mengetauhui bahawa jamaah yg sebenar adalah yg menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sbg dasar prjuangan, mutakhir ini ramai pemuda pemudi yg tersilap langkah dlm mmperjuangkan agama. Hal ini kerana, kejahilan yg mnguasai diri yg mmerlukan prubahan yg segera utk melayakkan diri dlm medan prtempuran yg sebenar..

0 Tinggalan Kata-kata:

Related Posts with Thumbnails